torsdag 10 december 2009

Mr Måttfull - fnys!

Ibland undrar jag vem jag slagit mig ihop med. Han är allt annat än mr Måttfull. Men ganska rolig och det är ofta till vår fördel. Förutom att vi skulle kunna hamna på Lyxfällan hur lätt som helst.

Igår var det dags för sambos årliga flygkoll. Då flyger han med en flyglärare/inspektör, som kollar att han kan sköta alla spakar och knappar och pratar rätt engelska. Språktest gör man varje år och man kan få betyg 1-6. Får man 1-5 får man göra om testet nästa år, men får man en sexa så behöver man typ aldrig göra om det.
Det är för att man ska förstå all radiokommunikation i luften, som ju sker på engelska. Sambo fick sex igår. Eller, alltså betyg sex. Inget annat sex för vi var helt slut båda två.

Det där med engelskatestet är rätt kul faktiskt. Det är inget regelrätt prov, utan inspektören kollar så att man förstår och uttrycker sig korrekt, både i planerade och akuta situationer. En av anledningarna till att man har det här betygssystemet kommer sig av kineserna. Som inte fattar ett ord engelska i princip.
Det var nämligen en gång ett kinesiskt plan som landade på en flygplats någonstans i Europa. Piloten visste väl ungefär vad han hade att förvänta sig och hade råpluggat in de fraser han visste att han skulle säga. Problemet var att det hände lite oförutsedda saker och det slutade nästan i plattpannkaka totalt. För att han inte fattade ett ord.
Därav språktesterna. Problemet är bara att de som ger betygen till de kinesiska piloterna är kineser. Och nästan alla kinesiska piloter har typ en sexa.

Men tanken var god.

Hursomhelst, kontrollturen igår gick till Tyskland. Och i Tyskland kan man handla vin. Billigt. Eller - det beror ju på hur mycket man köper. Och om man tycker att 525 Euro är "billigt". Men vi fick en hel del: 10 flaskor Amarone, 3 lådor á 6 flaskor "vardagsvin", 4 single malt whisky, 3 plattor öl och till slut 4 flaskor champagne av olika slag, varav en rosé.

OMG som ungarna säger. Fy fan vad full jag skulle kunna bli.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh åh åh. Amarone. Och här sitter jag och blir full på blaskigt box vin. Kram/S