onsdag 25 augusti 2010

Mygg och metanol

Sambos pappa T var som en del av er vet, aktiv inom speedway. Han har till exempel tagit par-VM-guld tillsammans med Ove Fundin. Många i den världen sörjer honom, särskilt i Hallstavik. Igår åkte vi därför dit. Speedwaylaget Rospiggarna har sin hemmabana där och igår var det match. I Hallsta är T om inte Gud, så åtminstone legend. Alla vet vem han är, han var med och hjälpte dem till stora framgångar när det begav sig. Igår höll man ett tal och en tyst minut tillsammans med publiken. Canal+Sport har gjort ett minnesprogram om T, som jag tror sändes igår också.

För er som aldrig varit på speedway ser det antagligen astrist ut. Fyra gubbar som åker fyra varv på en oval bana. Det är egentligen en helt hopplös sport. Du kan inte styra och du kan inte bromsa. Du måste liksom sladda och vrida styret åt fel håll för att svänga. Live är det bra mycket roligare. Det bästa av allt är lukten. Man kör på metanol (ja, det är miljövänligt) och det luktar så jädra gott!
Igår var första matchen på hela säsongen som vi varit på, vi brukar annars försöka åka iväg på nån GP-tävling i Europa varje sommar. Men det känns som om det är på utdöende. Medelåldern på publiken är väl typ 60. Gubbar med skägg och lagkeps.

Sambo har också kört speedway ett antal år. Han slutade efter ännu en olycka 1999 som han otroligt nog kom ur med livet i behåll. Han träffade många från sin aktiva tid igår. Lite Memory Lane. Men det blev kväller, myggen anföll som satan, det var kallt och man sladdade banan vartannat heat. Det drog ut på tiden så vid halv tio åkte vi hem.

På vägen upp till Hallsta följdes vi av en regnbågen, stark och klar. På vägen hem följdes vi av fullmånen. Det kändes nästan som om T satt där i himlen och gav oss tecken att vi gjorde rätt som åkte dit.

2 kommentarer:

Pinglan sa...

Åh.. motorsport!! Det brukar vara snygga, vältränade karlar inoljade i bensin backstage... Skulle varit med!

Anonym sa...

Då gjorde ni verkligen rätt som åkte dit! Är övertygad om att det var T som gav er tecken!
Kram Pia